6 tips tijdens de donkere dagen

6 tips tijdens de donkere dagen

6 tips tijdens de donkere dagen

De zomer is al weer even voorbij, en het wordt weer sneller donker.

Helaas bent u genoodzaakt om het een en ander voor te bereiden, mocht u de inbreker buiten de deur willen houden.

1 Door het aanbreken van het koude weer zal er minder mensen zich op straat bevinden, handig is dan om tijdens het opruimen van uw tuin aan de volgende dingen te denken

 • Zorg dat er geen opklim mogelijkheden zijn, zoals een ladder of een kliko, stijgers of tuinmeubels etc. (zet deze desnoods vast met een slot dat deze moeilijk te pakken valt) Dit ter voorkoming dat dit als opklim mogelijkheid gebruikt wordt voor uw 1e etage.
 • Berg tuingereedschap op!
 • Installeer een lamp met beweging sensor bij u voordeur en achterdeur, inrit (of laat dit door een professional doen) Hierdoor heeft u eerder in de gaten dat er iemand uw terrein op komt.
 • Zorg dat uw tuinhuisje, garage of schuur op slot is! Plaats desnoods hier ook een lamp met sensor (dit schrikt af) Inbrekers maken gelegenheid van deze opslagpunten aangezien deze vaak het slechtst beveiligd zijn. Terwijl er een schat aan spullen in staan (tuingereedschap, denk aan de grasmaaier, de robotmaaier, elektrische fietsen of duur gereedschap)
 • Laat geen sleutels buiten liggen! We horen steeds vaker dat klanten sleutels buiten neerleggen, verstandig is dit niet! Sowieso op de volgende plekken niet (onder de deurmat of bloempot) dit zijn geen geheime plekken meer!
 • Plaats anti klimbeveiliging op uw tuindeur en hekwerk.

Het valt niet mee om alles op een rijtje te brengen met het installeren, opruimen en het bijhouden wat er voor de winter geregeld moet worden om het inbraak werend te houden.

2 Als u klaar bent met uw tuin is uw woning aan de beurt, we willen natuurlijk dat de inbreker er zo lang mogelijk over doet om bij u binnen te komen. Duurt het te lang dan druipt hij al snel af! Helemaal als u uw woning met lampen goed belicht heeft.

 • Hoe is uw hang en sluitwerk? voldoen deze aan de hedendaagse keurmerken? Het mooiste is een 3 puntsluiting SKG ***.
 • Heeft u een erker of een andere uitbouw? Dan is het verstandig om hier ook verlichting te plaatsen. Het mooiste is rondom uw woning goede verlichting te plaatsen, dit zodat er geen donkere plekken ontstaan waardoor de inbreker gelegenheid krijgt om rustig een raam te forceren en zijn gang te gaan. Als alles goed verlicht is zal de inbreker graag naar uw buren gaan waar het slecht verlicht is.
 • Anti inbraak strip, deze is handig om de naad tussen het raam en het venster te verkleinen hierdoor wordt het lastiger om het raam te kunnen forceren om open te krijgen.
 • Installeer een deurhaak of ketting zodat u deze s’ avonds vast zet en niet direct een indringer in huis krijgt.

3 Dan kunt u er nog voor kiezen om Elektronische beveiliging aan te schaffen. U kunt dan denken aan:

 • Een alarmsysteem, laat deze door een erkend bedrijf installeren! U kunt een erkend bedrijf herkennen aan een BORG of VEB erkenning. Waarom een erkend bedrijf? lees hier meer

Een alarmsysteem plaatsen volgens de richtlijnen om zo snel mogelijk berichtgeving te krijgen van een inbreker die bij u binnen is gekomen. Deze laat u dan ook plaatsen door een erkend bedrijf! Die weet precies waar de melders geplaatst moeten worden en wat de gevoelige plekken van uw woning zijn!

U kunt met nieuwere systemen een extra partitie laten aanmaken voor uw schuur, garage of tuinhuisje zodat deze apart te beveiligen zijn. Hierdoor hoeft niet het hele systeem uit te zetten als u thuis bent. Zo zijn deze altijd beveiligd als u niet in uw schuur, garage of tuinhuisje hoeft te zijn.

U kunt uw alarmsysteem laten koppelen aan de meldkamer zo wordt er direct bij een geverifieerde melding de politie ingeschakeld.

Tegenwoordig kunnen alarmsystemen ook via de app lopen zo krijgt u direct melding op uw telefoon als er een inbraak en of sabotage heeft plaatsgevonden.

 • Camera systeem, wij adviseren met klem om geen wifi camera’s aan te schaffen! Dit wegens storing gevoeligheid. We willen natuurlijk continu beeld, laat deze dan ook bedraad aansluiten!

Dit kost wat extra tijd maar u heeft wel het mooiste resultaat!

Door camera’s aan de laten brengen, is de kans kleiner dat uw woning uitgezocht wordt om in te breken. Mochten ze toch nog overstag gaan en “maling” hebben aan uw camera systeem dan staan ze in elk geval op beeld.

 • Slimme deurbel of intercom, het is fijn te weten wie er bij u voor de deur staat. Helemaal als het donker is. Binnendringen is tegenwoordig niet meer dan normaal? Zo brutaal is de inbreker tegenwoordig! Ons advies is ook om de deur s’ avonds niet meer open te doen voor mensen die u niet kent!

In sommige situaties is het lastig te beoordelen wie er bij u voor de deur staat zonder slimme deurbel. In dit soort gevallen is ons advies houd de deur dicht! Maak afspraken met uw buren of kennissen dat als ze onverwachts willen komen eerst even een telefoontje plegen dat ze bij u langskomen. Zo weet u dat u bezoek kunt verwachten en laat ze even mobiel bellen als ze bij u voor de deur staan, zo weet u zeker dat het bezoek is die u graag binnen wilt laten.

Anders kunt u kiezen voor een slimme deurbel of intercom, zo houd u controle over wie er voor uw deur staat en gestaan heeft. U kunt zelf bepalen op dat moment doe ik de deur open of niet?

 • Oprit verklikker indien u een grote oprit heeft is het wellicht handig om een opritverklikker aan te schaffen deze kunt u via uw alarmsysteem laten werken waardoor u een melding op uw alarmsysteem krijgt zodra er iemand uw inrit op komt

4 Berg uw waardevolle spullen goed op!

Vaak laat men dure spullen in zicht staan, denk aan uw tablet, mobiele telefoon, laptop, dure horloges of sieraden etc.

Vaak liggen deze spullen voor het grijpen of in het gezichtsveld van een raam, waardoor het aanlokkelijker wordt om bij u in te breken. Ruim deze spullen netjes op in een kast of lade. Zorg dat waardevolle sieraden en horloges in een gekeurde kluis ligt. Deze kunt u door een installateur laten installeren.

5 Sluit al uw ramen en deuren,

Als u voor een kleine boodschap toch even snel weg moet sluit al uw ramen en deuren. Vaak kan het al gebeuren dat er ingebroken wordt op het moment dat u heel even weg bent.

Zorg dat u goede sloten heeft, dit voorkomt een snelle inbraak! U herkend goede sloten aan het SKG Keurmerk! Zorg sowieso dat de achterdeur en het balkondeur van goede sloten voorzien zijn! Dit zijn de aanlokkelijkste plekken om in te breken!

6 Zorg voor een bewoonde indruk als u weg bent

Gaat u op vakantie? Zorg voor een bewoonde indruk. U kunt gebruik maken van tijdschakelaars dat op bepaalde tijden uw verlichting aan gaat (Let daarop met zomer en wintermaanden) ! U kunt hiervoor ook gebruik maken van Smart home producten die met timers in te schakelen zijn (zelfs op afstand) dat uw tv of verlichting aanspringt.

Dit geeft een inbreker het “gevoel” dat u thuis bent en zal nu niet snel voor uw woning kiezen.

Geen Smarthome of tijdschakelaars in huis of wilt u dit niet? Schakel een goede buur of kennis in om een auto bij u zo nu en dan op de dam te zetten. Zo is er een teken van leven.

Laat uw brievenbus legen door uw buren zodat dat deze  niet overvol is, of dat uw deurmat bezaaid is met post. Dit geeft een indruk dat u niet thuis bent.

Zorg dat de plantjes op de vensterbanken blijven staan en dat een sleutelhouder uw plantjes verzorgd. Zo nu en dan een gebruikt kopje op de tafel zet of woonkamer tafel, met uitgeklapte krant.

Zet geen vakantie foto’s op social media in de periode dat u weg bent! Dit geeft de inbreker een goede indicatie dat u niet thuis bent!